first time buat pavlova....alhamdulillah menjadi yg makan pavlova ni En.suami la.... saya buat je, makan pun takat2 nak rasa je... |
cari strawberi kat tesco tak ada, yg ada kiwi dgn anggur, so buh je la apa yg ada....first time makan kiwi....hehehehe |
4 biji telur putih
1/2 cawan gula castor ( kalau ikut resepi asal 3/4, saya kurangkan sbb 1/2 cwn pun dah manis)
1 sudu kecil cuka (stgh resepi x bubuh cuka)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil vanilla esen
1 sudu kecil cream of tartar
whipping cream
buah-buahan( kalau boleh buah yg masam)
Cara2nya..
1 pukul telur putih dgn cream of tartar sederhana laju.
2 lepas tu masuk gula castor tpg jagung dgn kelajuan yg tinggi hingga bertanduk.
3 then masuk esen vanila dan cuka pukul sedikit
4 letak adunan dlm dulang or tray. bakar la selama 1 jam suhu ada yg 120C ada yg 140C
5 lepas dah masak biarkan sejuk, baru la bubuh whipping cream dan tabur la buah-buahan kat atasnya..
* Pavlova ni tak ada acuan letak saja atas dulung tp kalau boleh jgn biarkan adunan membukit biarkan adunan tu mcm tasik sikit...faham ke? tak faham tanya la ye...tak reti nak explain kat sini...hihii
* kalau nak tau masak ke idak, sentuh pavlova ni, kalau pavlova tak melekat ke jari itu tanda masak la...tp kena cucuk kat tengah sama (ni untuk kes oven cap ayam macam saya)...
selamat mencuba ye...!
Pavlova ni bila makan Ya Allah ...lembut sungguh...lagi lembut dr marhsmallow...tp bila manis pavlova ni dimakan dgn buah yg masam2 sikit...mmg ummpphh... mcm filem P.Ramlee...masam-masam manis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
apa komen anda?