Khamis, Januari 19, 2012

Resepi kek keramel...

Kek pertama yg diorder tahun baru ni ....adik(ayin) yg order utk jamuan tmpt kerja dia..so ni la keknya..ayin selalu panggil kek ni kek berhantu...sbb bila makan nak lagi, nak lagi, nak lagi...hihihi hari jumaat ni kawan ofis dia nak kek mcm ni juga...

tulisan kena byk improve lagi..

simple ja..

kek keramel ni buat utk makan kat rumah dan utk kelas mengaji Putra, bkn apa umi (tok guru) kerap bagi barang kat putra, kdg dibuat makan utk anak2 murid, so apa salah kita sedekah sikit....
Resepi kek keramel

step 1
2 camca besar gula (letak dlm loyang kek lepas tu letak atas apa hingga koko, then biar sejuk. Jgn rasa pelik mmg gula hangus tu akan keras dan bunyi mcm crack'

step 2
setgh tin susu cair(carnation)
1 camca besar tpg kastard
3 biji kuning telur
esen vanila
40-50g gula halus
gaul kesemua bahan diatas tp jgn sampai berbuih,lepas gula pun dah hancur masuk dlm loyang gula hangus tadi.

step 3
140g tpg gandum
40-50 gula halus
1 cmca kecil baking powder (ayak dgn tpg)
3 biji kuning telur
45ml minyak
145ml air
(masuk semua bahan kecuali minyak, gaul hingga kembang lepas tu baru masuk minyak)

step 4
6 biji putih telur (boleh ambil dari step 2 dan 3, sbb step ni pakai telur kuning ja so tak membazir)
1 camca kecil cream of tatar
40g gula
(putar telur + cot hingga kembang sedikit pastu masuk gula sikit demi sikit, then putar hingga bertanduk)

step 5
ambil step 4 kaup balik ke dlm step 3, kacau hingga sebati. Saya buat step 4 dulu pastu baru buat step 3 sbb telur putih ni bkn boleh campur dgn sembarangan bahan, so nak save buat step 4 dulu. kdg bila dah buat step 3 lepas tu basuh mixer cake masih ada baki air so telur putih takkan naik, kecuali betul2 kering...terpulang kalau ada 2 mixer kat rumah boleh la buat ikut step ni....

step 6
bahagi adunan kepada 2 bahagian dan bubuh warna yg apa yg digemari ( kebanyakkan buh warna saja, tp saya bubuh dgn perasa sekali so lagi naik la dgn warna dan bau adunan, ramai yg makan cakap kek saya mcm aiskrim

step 7
ambil loyang yg berisi gula hangus tadi dan sendukkan adunan step 6 berselang seli sampai habis, jangan risau adunan step 6 tadi takkan bercampur dgn adunan step 2....selalunya org risau but don't worry dia takkan bercampur...(time dok buh adunan dlm loyang, ambil bekas/loyang  lain yg berisi air dan masuk kan dlm oven. panas kan oven)

step 8
bakar cara 'bain-marie'. ambil loyang kek tu dan letak dlm bekas/loyang lain yg ada air. bakar selama 1 jam pada suhu 170 'c ...

so selamat mencuba....!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

apa komen anda?