Jumaat, Februari 19, 2010

Selamat Hari Ulangtahun untuk Suamiku...

Sempena dengan hari lahir suamiku pada 16 Feb baru-baru ni...aku telah membuat kek Coklat Ganache...kek ni dah pernah buat sebelum ni...tapi kat hubby aku buat special skit..

Ni kek yg di sapu whipping topping + coklat ganache, kalu tak + krim ni color putih ja

yang ni plak kek yang di salut dgn coklat ganache..dan dihias dgn coklat jari, sebenarnya nak buh keliling kek coklat jari tu, tapi tak cukup sbb tu buh jarang- jarang..
Ni la hasilnya kek Coklat Ganache ambik dari myresepi, tulisan tu ditulis guna white cooking chocolate..dihias dgn sejenis hiasan yg aku lupa namanya *caquant* lebih kurang mcam ni la ejaan hiasan tu, nak kata kacang pun tak...nanti aku cari la..
Kek yg di potong untuk di ngap...mcm kat kedai resepi rahsia...
Ni anak ku Putra makan kek birthday ayah..kushyuk nampak...aiman pun makan gak..dalam masa 2 hari kek ni habis... resepi nya ada dibawah



Ayak*
2 cwn tepung (gandum,all purpose,blue key)pilih la mana mana pun
1 cwn serbuk coklat
1 tsp baking powder
1 tsp soda berkabonat

bahan -bahan lain
2 cwn gula
3 biji telur (gred A) aku belasah ja, janji 3 biji hehehe
1 tsp esen vanila
1 cwn susu cair (susu carnation)
1 cwn minyak
1 cwn air panas

Cara-cara
1. Pukul telur dan gula hingga kembang, pas tu masuk esen vanila, susu, minyak. Putar lagi hingga sebati
2. Masuk pula bahan ayak kacau perlahan, kalu laju nanti berdebu la dapur dengan debu tepung..
3. Lepas tu akhir sekali buh air panas...
4. Boleh la dibakar, suhu 175 c . Korang check la sama masak ka belum, kekadang tu oven tak sama, suhu lain-lain...so pandai pandai la..kek ni boleh dihias ikut citarasa masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

apa komen anda?