Hari Jumaat lepas waktu lunch lama, so aku plan buat marble cake, barang sume dah ada, aku balik dan bancuh tapi tak sempat bakar, jadi aku minta tolong mak yg tengokkan kek aku...hasilnya macam gambar dibawah..mmg sedap kek ni*puji diri sendiri...heheheh suka hati la* tapi mm dpt pujian. Hari sabtu aku tak wat apa-apa pun yg special...hari ahad aku wat demontrasi kat dapu ku..hahha..aku wat donat plak...ni lagi giler...buat donut tapi rasa mcam tak buat..hahahha?????mana tak nya lepas goreng 3...nak goreng plak yg len..yg 3 tadi tu dah habis...hikhik...tapi aku puas hati sbb menjadi..paling best putra dgn hubby puji sedap dan minta lagi...adik aku pun ngap juga...aku wat mcm2 pattern...ada yg aku paipkan dgn jam strawberi, coklat ganache..ada yg aku balut dgn sausage, ada yg digulingkan dgn gula aising, ada yg aku gulingkan dgn coklat ganache..tak sampai stgh jam dah abis..malam putra suruh wat lagi...minta maaf la nak...nak wat boleh tapi yg tak larat tu nak tunggu peram ...len kali ibu wat....
Ni blurrr sikit..donut wit coklat ganache....
nampak tangan putra..dia dah tak sabar nak ngap...tapi aku suruh tunggu sbb nak snap pic...
Resepi Donut.
Bahan-bahan
A
125ml susu cair
20g yis basah
1 biji kuning telur
25g mentega (dicairkan)
2 camca besar gula
B
250g tepung gandum
Cara-cara
1. Suamkan susu cair, angkat dan kacau dengan yis basah hingga larut..
2. Kemudian masukkan telur dan gula
3. Masukkan mentega cair ke dalam adunan tadi.
4. Dalam bekas lain, buatkan lubang ditengah-tengah tpg gandum.Kemudian masukkan adunan di atas sehingga menjadi doh.
5. Perap selama 1 jam
6. Selepas sejam tekap doh dgn acuan dan perapkan semula doh selama stgh jam sblm digoreng
Ni la kek marble aku...sedap...
Resepi donut dan kek marble ni, fifah yang bagi, dia dah wat dah so aku minta dari dia...
Resepi kek Marble...
Bahan2
A
250g tpg gandum
5 biji telur
1 sudu besar ovellet
2 sudu besar susu pekat
1 sudu teh baking powder
40g air suam
B
175g mentega (dicairkan)
Cara-cara
1. Campur semua bahan A dan putar hingga kembang seperti adunan bahulu
2. Campurkan mentega yg dicairkan ke dalam aduan A tadi, kacau hingga sebati.
3. Masukkan adunan tadi ke dalam loyang, pas tu bakar 175cc selama 45 minit.
4. Pas tu dah masak ngap la...heheheh
Selamat Mencuba resepi dari Chef Afifah Ahmad...hahaha bolehka?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
apa komen anda?